0%
whey of wei poeder voor eiwit shake
 

Naast creatine is whey een van de meest verkochte voedingssupplementen. De kopers zijn meestal sporters. Toch hebben vrijwel alle niet sporters ook whey op. Dat komt doordat het in heel veel voedingsmiddelen zit.

Wat is whey

Whey is een product dat overblijft bij de productie van kaas. Na de uitleg over de productie gaan we verder in op de voordelen van whey voor sporters.
Kaas wordt gemaakt van melk. Het melk bevat ongeveer 4 procent eiwit. Aan het melk wordt na het pasteuriseren zuursel en stremsel toegevoegd. Stremsel bestaat uit spijsverteringsenzymen die in de maag van elk zoogdier te vinden is. Vaak wordt gekozen voor jonge kalveren voor het stremsel. Het stremsel zorgt ervoor dat er uiteindelijk 2 soorten eiwit overblijft, caseïne en whey eiwit. De poeders worden gezuiverd en gedroogd waarna ze bruikbaar zijn.

Voordeel 1: Whey bevordert spiergroei

Spiermassa neemt af wanneer je ouder wordt. Waarschijnlijk wist je dit al. Daarbij neemt het vetpercentage ook nog eens toe. Bij mensen die niet aan krachttraining doen gaat de afname van spiermassa sneller. Whey bevat de juiste stoffen om in combinatie met de juiste training bij te dragen aan spiergroei.

Spanning op de spieren

Door de spreiding van de benen, neemt de druk op de rug af, maar wordt er een in totaal meer druk uitgeoefend op je beenspieren. Bij de conventionele houding wordt er weer meer druk uitgeoefend op je rugspieren.

Voordeel 2: Whey vermindert hongerbuien

Door het innemen van de juiste shake heb je langer een verzadigd gevoel. Dit kan bijdragen aan het behalen van je doel. Dit is niet alleen een constatering maar dit voordeel is ook bewezen. Bij een proef met 28 mannen is er een meting gedaan op het hormoon dat honger opwekt. Bij de mannen die whey hadden ingenomen in plaatst van een ander drankje met evenveel calorieën, werd aanzienlijk minder van het honger opwekkende hormoon gemeten.

Voordeel 3: Whey houdt spiermassa in stand

Nadat het opbouwen van spiermassa is gelukt, wil je natuurlijk absoluut geen spiermassa verliezen. Iedereen deelt dan ook ons standpunt dat behouden net zo belangrijk is als opbouwen. In whey zitten stoffen die de spierafbraak remmen. Vandaar dat veel mensen tegenwoordig op vakantie hun eiwitshake meenemen. Een shake is natuurlijk ook erg handig als je niet genoeg eiwit uit je voeding binnenkrijgt.

Conclusie

Eiwitpoeders kunnen enorm bijdragen bij het behalen en behouden van progressie. Verder is whey geen kunstmatig product zoals veel mensen denken. Er bestaan verschillende soorten eiwitpoeders. Dit zijn concentraat, isolaat en hydrolisaat. Welke het beste bij je past kan één van onze collega’s je vertellen. Vraag gerust om advies.

Next Compound oefening, wat is dat?
0 Comment(s)